You are here

Газови инжекциони за директно впръскване на пробан-бутан

5
Оценка: 5 от 1 гласа
Газови инжекциони за директно впръскване на пробан-бутан

Двигателите с директно впръскване имат инжектори на гориво вътре в горивната камера, което създава нови предизвикателства за дизайнерите на системи за впръскване на газови горива. Тези инжектори са подложени на доста по-високи температури и разчитат на охлаждащия ефект на бензина, който минава през тях, за да не може топлината от горенето да увреди върховете им. Налягането на горивото също е доста по-голямо (и променливо), а интервалите на впръскване са по принцип по-къси и по-сложни, което прави взаимодействието със системата за пробан-бутана много по-трудно.

Директно впръскване на пропан-бутан

За да усложни още повече нещата, всяка система за управление на двигателя с диретно впръскване е различна, с което нещата стават изключително трудни за развиване на универсална система за пробан-бутан. Поради тази причина, системите за пропан-бутан за директно впръскване на бензин в двигателя са обикновено създадени за всеки отделен модел в зависимост от конкретното решение на автомобилните производители.

FSI

TSI

GDI

Газов инжекцион за коли с директно впръскване FSI Газов инжекцион за коли с директно впръскване TSI Газов инжекцион за коли с директно впръскване GDI

Две са основните насоки за разработване на газови инжекциони за двигатели с директно впръскване. Едното решение е подаване на изпарено газово гориво както при традиционните газови инжекциони в смукателния колектор, но софтуеъра е създаден така, че едновременно с отварянето на газовите инжектори се отварят и бензиновите, като или отварят за по-кратко време, или през определен брой цикли. Така се постигат добри резултати при разход на бензин около 20% и 80% газ. Друга възможност е впръскването на пропан-бутан в течна фаза, през оригиналните бензинови помпа и инжектори на двигателя, които се преработват за някои модели, и се добавя устройство за избор на гориво – селектор. Тези системи са значително по-скъпи от първите.